Vad har huset du bor i gemensamt med glaset du dricker ur, mobilen du ringer från och tandkrämen du borstar tänderna med? Svaret är: sand.
Sand finns överallt i betongen i husväggarna, asfalten bilen kör på, fönstret du tittar ut genom och mikrochipsen som är skelettet i alla digitala apparater. Det är världens näst mest använda naturresurs, efter vatten, och utvinns i större mängder än fossila bränslen. Varje år grävs 50 miljarder ton upp för att bygga den moderna värld vi tar för given. Och utvinningen ökar konstant.
Men medan utvinningen av sand går i ett huj är processen som skapar sand långsam. Det handlar om miljontals år då berg nöts ner och transporteras i bäckar och floder mot havet. Och idag gräver vi upp långt mycket mer sand än vad som återskapas på naturlig väg. Snart tar sanden slut.
Per J Anderssons nya bok Sand: Jakten på världens mest åtrådda naturmaterial är en spännande och lärorik berättelse om en naturresurs som de flesta tar för given och tänker är outsinlig. Det handlar om hotet mot våra sandstränder, om varför ökenlandet Dubai måste importera sand till sina skyskrapor och golfbanor och om den indiska sandmaffians dödliga framfart.
Men boken handlar också om vår kärlek till sanden: livet i sandöknen, stranden som turistmagnet och symbol för paradiset, de sandälskande arenofilerna, sandlådans historia och världens sandigaste sport.